Sekaná svíčková - CSN menu

Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

Sekaná svíčková

Maso hovězí

Plátky sekané ze směsi hovězího, telecího' a vepřového masa s dalšími přísadami, upečené na zelenině a podlité smetanovou omáčkou. Sekaná svíčková je stejnoměrně upečená, na řezu s náznakem mozaiky, má jemnou vůni a chuť z použitých surovin, na skusu je křehká, šťavnatá a nedrobivá. Omáčka má světlou, smetanově nažloutlou barvu, jemnou, mírně navinulou chuť a je hustá.

10 porcí
Hrubá hmotnost v gramech


Hovězí maso přední b. k. nebo ořez 135, Hovězí výřez 135, Telecí nebo vepřový výřez 135, Vepřový bůček s k. 198, Sůl 18, Voda pitná 135, Houska strouhaná 81, Mléko konzumní 90, Vejce 36, Cibule 36, Česnek 9, Pepř mletý 0,9, Mouka polohrubá 27, Slanina bez kůže 36, Margarín 150, Zelenina kořenová 150, Cibule 100, Koření divoké - (celý pepř a nové koření 2 - bobkový list a tymián 1), Voda pitná 700, Mouka hladká 150, Ocet 50, Citrón 50, Sůl 30, Cukr 30, Mléko konzumní 400, Smetana 12 % 100.


Bůček vykostíme, zbavíme chrupavek, všechno maso opláchneme a prosolíme. Pak vše jemně umeleme a za postupného přidávání studené vody pečlivě vymícháme. K vymíchanému masu přidáme strouhanou housku zvlhčenou mlékem, vejce, nastrouhanou nebo jemně umletou cibuli, česnek utřený se solí, mletý pepř, prosátou polohrubou mouku a na drobné kostičky nakrájenou slaninu. Směs pečlivě promícháme a tvarujeme z ní stejné šišky.

Na pekáč do horkého tuku vložíme očištěnou, na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli, mírně osmahneme, přidáme koření a nepatrně zastříkneme vodou. Na tento zeleninový základ vložíme připravenou sekanou a upečeme ji za občasného přelévání výpekem, Upečenou sekanou ze základu vyjmeme. Základ vysmahneme na tuk, zaprášíme moukou, zasmahneme, zalijeme zbylou vodou, pečlivě rozšleháme metlou, uvedeme do varu a vaříme za občasného prošlehání nejméně ½ hodiny.

Během vaření omáčku zastříkneme octem, přidáme citrón pečlivě opláchnutý částečně zbavený kůry a nakrájený na jemné plátky, omáčku přisladíme a podle potřeby přisolíme.

Ke konci varu omáčku zjemníme mlékem a smetanou, povaříme a procedíme hustým cedníkem.

Při expedici krájíme sekanou svíčkovou na plátky (1-2 plátky na porci) a přeléváme hotovou smetanovou omáčkou.


Vhodné přílohy: Houskové knedlíky, různě upravená rýže, těstoviny.



Tip: Vybírejte recepty kliknutím na
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky