Polévka hrachová - CSN menu

Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

Polévka hrachová

Polévky

Světle hrášková, popřípadě nažloutlá polévka (podle druhu použitého hrachu), výrazně hrachové vůně, chuti po hrachu, česneku a koření, krémově zahoustlá, s vložkou dorůžova osmažené žemle.

10 porcí
Hrubá hmotnost v gramech.


Hrách 300, Voda pitná na namočení a uvaření hrachu - podle potřeby, Sádlo škvařené 100, Mouka hladká 150, Vývar (vepřový nebo jiný) 2800, Pepř mletý 1, Česnek 10, Sůl 10, Polévkové koření 20, Majoránka 1, Petrželová nať 10 , Žemle 100.


Přebraný hrách několikrát pečlivě propláchneme, zalijeme vodou a necháme máčet, aby dobře nabobtnal (podle druhu a kvality hrachu). Nabobtnalý hrách v téže vodě uvaříme do měkka a prolisujeme.

Ze třf čtvrtin dávky sádla a z mouky připravlme světlou zásmažku, za neustálého prošlehávání metlou ji zalijeme vlažným vývarem, uvedeme do varu a zvolna vaříme za občasného prošlehávánf aspoň 1/2 hodiny. Potom přidáme prolisovaný hrách, mletý pepř a zvolna povaříme.

Ke konci varu přidáme do polévky česnek utřený se solí, krátce povaříme a polévku procedíme hustým cedníkem; dochutíme ji polévkovým kořením a pečlivě rozdrcenou majoránkou.

Propláchnutou· a jemně nakrájenou petrželovou nať vkládáme do polévky při expedici současně se žemlf (nakrájenou na drobné kostičky nebo nudličky a osmaženou na zbylém sádle).



Tip: Vybírejte recepty kliknutím na
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky