Kuře na paprice II - CSN menu

Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

Kuře na paprice II

Drůbež

Kuře dušené na světlém cibulovém základě s paprikou. Omáčka připravená ze zahuštěného základu je zjemněná mlékem a smetanou. Kuřecí maso je udušeno do měkka, má typickou vůni a chuť s příchutí použité papriky. Omáčka je jemná, hustší, má světlou načervenalou barvu a paprikovou chuť.

10 porcí
Hmotnosti v gramech.


Kuře očištěné 2500, Sůl 30, Cibule 200, Margarín (nebo máslo) 150, Paprika mletá 15, Voda pitná 900, Mouka hladká 100, Mléko konzumní 200, Smetana 100.


Očistěná kuřata opláchneme, rozčtvrtíme, nařízneme v kloubech a osolíme. Cibuli oloupeme, jemně nakrájíme a osmahneme do růžova na polovině dávky tuku, přidáme k ní papriku, mírně ji osmahneme, základ zalijeme částí vody a uvedeme do varu.

Do vařícího základu vložíme připravená kuřata a dusíme je pod poklicí téměř do měkka. Pak je ze základu vyjmeme. Základ zahustíme světlou zásmažkou připravenou z druhé poloviny dávky tuku a z mouky. Rozředíme vodou, pečlivě rozšleháme a za občasného míchání zvolna vaříme nejméně 1/2 hodiny. Ke konci varu přidáme do omáčky mléko a smetanu, znovu ji krátce povaříme, podle potřeby přisolíme a procedíme hustým cedníkem na porce dušených kuřat. Omáčku společně s kuřaty znovu krátce povaříme.


Vhodné přílohy: Různě upravená rýže, těstoviny, různě upravené brambory (není uvedeno, ale samozřejmě i knedlíky).


Světlá máslová jíška

1-2 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky


Máslo rozpustíme na pánvičce. Přisypeme hladkou mouku, kterou necháme, za stálého míchání, v rozpáleném tuku jen zpěnit. Pánvičku sundáme ze zdroje tepla a jíšku použijeme dle příslušných receptur.

Doporučení:
Přidáme-li do jíšky smetanu nebo mléko, vyrobíme si tzv. bešamel. Jíšku ředíme studenou polévkou, vývarem z kostí nebo vodou! Přiléváme po částech a stále mícháme, aby se neudělaly žmolky. Pro docílení hladké a jemné chuti vaříme jíšku 30 minut.

Poznámka:
Pokud na másle jemně orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, tu pak zasypeme moukou, zamícháme a odstavíme, získáme tak světlou cibulovou máslovou jíšku.



Tip: Vybírejte recepty kliknutím na
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky