Vánočka - meals

RECEPTY VÝBĚR
RECEPTY VÝBĚR
Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

Vánočka

Moučná jídla
Výborný recept!


500 g mouky (na půl namícháme hladkou a polohrubou nebo jen polohrubou), 25 g droždí, 2 žloutky, 1/4 l mléka, 100 g cukru, 100 g oleje nebo másla, 5 g soli, 1 PL vanilkového extraktu nebo vanilkového cukru, kůra z 1 citrónu, trochu rumu, rozinky pokud dáváme, 1 vajíčko na potření, plátky nebo kousky oloupaných mandlí na posypání, podle potřeby alobal na přikrytí vánočky v troubě v průběhu pečení.


Do mísy robota nasypeme mouku, uděláme uprostřed důlek a do něj nadrobíme droždí, dáme lžičku z odváženého cukru a s trochou vlažného mléka uděláme kašičku. Přikryjeme a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme zbývající mléko, cukr, vejce, sůl, kůru, vanilku a olej nebo máslo a vypracujte těsto. Je v této fázi poměrně hutné a je třeba na něm chvíli pracovat, až vznikne hladké jemné těsto. Přikryjeme a dáme na teplé místo na 2 hodiny kynout.

Pak těsto vyklopíme z mísy na velmi lehce pomoučený vál, rozdělíme si jej na 10 stejných dílů (nebo jen na 8 dílů - viz video). S těstem se krásně pracuje.

Vypracujeme válečky a upleteme si patra vánočky. Spodní z 5, pak z 3 a navrch z 2 válečků (nebo rovnou z 8 dílů - viz video, upletenou vánočku z 8 dílů necháme ještě vykynout asi 20 až 30 minut). Dáváme vrstvy na sebe, konce zmáčkneme a podhrneme.

Vezmeme špejle, rozpůlíme a propíchneme vánočku skrz naskrz na 4 místech v hřebeni až na dno, abychom ji zpevnily (na vánočku z 8 dílů špejle nepotřebujeme).

Rozpálíme troubu na 160 °C.

Alternativně vánočku potřeme vajíčkem, troubu rozehřejeme na 200 °C, vánočku necháme zapéct 10 minut, vánočku vyjmeme, troubu snížíme na 160 °C, vánočku znovu potřeme vajíčkem a posypeme mandlemi. Vánočku dopečeme, viz níže.

Přikryjeme vánočku a necháme ji na plechu s pečícím papírem ještě půl hodiny kynout. Potom ji potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi. Dáme do trouby, peče se asi 50 minut. Po zhruba 20 minutách se do trouby podíváme, někdy se stává, že vánočka tmavne na povrchu rychleji, tak na ni položíme plát alobalu. Dokud máme tenký, dáme dvojitou vrstvu, ale jen jej volně položíme, vánočku nijak nebalíme. Na konci pečení do díla píchneme špejlí, když se na ní těsto nenalepí, je hotovo. Vyndáme vánočku na mřížku a necháme vychladnout.


Poznámka:

Nestane se, že by nám vánočka ztvrdla nebo vyschla, vydrží vláčná. Pravdou ovšem je, že se hned sní, nevydrží nikdy dlouho, tato vánočka je výborná. Je výborná i na jiné dezerty, například buchty s tvarohem, výborný mazanec nebo pletenec na Velikonoce ...



Tip: Vybírejte recepty kliknutím na
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky