Smažený sýr s hranolky - meals

RECEPTY VÝBĚR
RECEPTY VÝBĚR
Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

Smažený sýr s hranolky

Bezmasá jídla
Smažený sýr neboli “Smažák” je pokrm, který dali světu právě Češi. Tradičně se podává s hranolky nebo jinak upravenými bramborami, případně ho můžeme servírovat v bulce jako burger.


4 ks plátky eidamu, 2 ks vejce, 100 g strouhanky, 100 g tuku na smažení, 30 g hladké mouky, trochu mléka, sůl, tatarská omáčka.

Na hranolky:
1 kg brambor, olej na smažení, voda, sůl.


Vejce rozšleháme s mlékem, mírně osolíme. Jednotlivé plátky sýra obalíme postupně v hladké mouce, ve vejcích a v prosáté strouhance. Obalené sýry pak smažíme v horkém tuku do světle nazlátlé barvy.


Příprava hranolků:
Oloupané brambory nakrájíme na stejně velké hranolky, zalijeme je studenou vodou a necháme 30 minut stát, aby se z nich vyplavil přebytečný škrob. Hranolky scedíme a osušíme v čisté utěrce, aby nám olej při smažení neprskal. Upravené bramborové hranolky vkládáme do rozehřátého oleje a za občasného potřesení nádobou (fritovacím košem), popřípadě mícháním, zvolna smažíme téměř doměkka. Předsmažené hranolky vyjmeme, necháme důkladně okapat a zakryté je uchováme v teple. Těsně před samotným podáváním je dosmažíme v rozehřátém tuku dozlatova. Vyjmeme je, necháme okapat, popřípadě hranolky rozložíme na papírové ubrousky, aby se zbavily přebytečného tuku. Nakonec hranolky osolíme a ihned servírujeme.


Doporučení:
Hranolky samozřejmě můžeme koupit již předsmažené a jen je usmažit dozlatova. Jako přílohu kromě hranolek nebo jinak upravených brambor podáváme tatarskou omáčku.



Tip: Vybírejte recepty kliknutím na
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky