Smažené čínské nudle - meals

RECEPTY VÝBĚR
RECEPTY VÝBĚR
Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

Smažené čínské nudle

Bezmasá jídla
Čínské pšeničné nudle, 1 žlutá cibule, 1 trochu větší mrkev, kousek oloupaného zázvoru (cca 2 cm), 1 stroužek česneku, trochu mletého čilí nebo kousek čerstvé pálivé papričky najemno nasekané (množství je podle chuti a odvahy), sójová omáčka, plechovka mungo klíčků, sůl, sezamový olej.


Nádobí:
Pravý čínský wok z uhlíkaté oceli! Nikdy nepoužíváme woky s teflonem a podobnými  tzv. nepřilnavými povrchy. Spáleniny až III. stupně zaručeny, pokud dojde ke vznícení tzv. nepřilnavého povrchu. Tyto náhražky woků na českém trhu jsou pro práci s vysokými teplotami naprosto nevhodné!


Připravíme si hrnec s mírně osolenou vodou, přivedeme k varu a vhodíme nudle, promícháme a vaříme pouze dvě minuty. Ne více, byly by pak rozvařené. Přecedíme, propláchneme pořádně studenou vodou, necháme okapat a zakápneme sezamovým olejem. Stačí trochu, a proházíme rukama. Po tomto postupu se nudle neslepí. Nudle necháme v cedníku okapat a věnujeme se přípravě ostatních ingrediencí.

Cibuli oloupeme, překrojíme na půlku a nakrájíme na proužky, čím tenčí tím lepší. Na cibuli nešetříme, klidně dáme do receptu jednu a půl. Mrkev očistíme a nakrájíme na maličké kostičky nebo tenké proužky. Nebojíme se strouhanou mrkev použít, i když nejste milovníci mrkve, tady se opravdu hodí, chuťově jí ani nepoznáte, ale bez ní to není ono. Česnek prolisujeme a oloupaný zázvor nakrájíme na co nejmenší kostičky, na jaké se vám to podaří. Pokud máme čerstvou pálivou papričku, nasekáme jí na mini kousíčky.

Wok rozehřejeme, až z něj stoupá bílý dým (platí jen pro pravý wok z uhlíkaté oceli!). Ve woku krátce rozpálíme sezamový olej (nepřepaluje se tak rychle jako jiné oleje a asijská kuchyně ho miluje), vhodíme cibulku, mrkev a restujeme do té doby, než se cibulka mírně připálí. Nezapomínáme pořád míchat Stir and Fry. Když má cibule správnou barvu, vhodíme zázvor, necháme dvě minutky zasmahnout a přihodíme česnek. Česnek necháme pouze méně než 15 vteřin mírně orestovat a pak přidáme světlou sójovou omáčku. Promícháme a po třech minutách stáhneme z ohně a přesuneme na talířek.

Do nudlí v cedníku přidáme sójovou omáčku a rukama pořádně promícháme a vhodíme na rozpálený wok. Opékáme asi 5 minut, než budou lehce připeklé. Abychom dosáhli připeklého vzhledu, nesmíte nudle moc často míchat, jen je po woku pěkně rozprostřeme a chvilku necháme, pak promícháme a zase rozprostřeme. Pak už jen přidáme zeleninu a mungo klíčky, zamícháme a hned podáváme.

Pokud chcete být puntičkáři, jídlo ještě posypeme mírně opraženými sezamovými semínky, ale jen zlehka.



Tip: Vybírejte recepty kliknutím na
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky