Chlupaté knedlíky - meals

RECEPTY VÝBĚR
RECEPTY VÝBĚR
Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

Chlupaté knedlíky

Moučná jídla
Klasické knedlíky ať už kulaté nebo ve tvaru noků mají pojmenování podle nitek ze strouhaných brambor na jejich povrchu, které jsou patrné při zchlazování ve studené vodě po jejich uvaření.

500 g brambory vařené. 30 g brambory syrové škrábané, 150 g mouka pšeničná hrubá, 1 ks vejce, 15 g sůl, sádlo na omaštění  (olej).


Vychladlé vařené brambory oloupeme a jemně nastrouháme, případně prolisujeme. Přidáme k nim do mísy vejce, sůl, nastrouhané syrové brambory a většinu mouky. Vše důkladně promícháme. Tím by mělo vzniknout poměrně měkké těsto. Z něho tvoříme namočenýma rukama koule nebo za pomocí lžic tvoříme noky a vkládáme do vroucí osolené vody. Vaříme podle velikosti asi deset až patnáct minut.

Během vaření, zvláště pak na začátku knedlíky lehnou na dno a je třeba je opatrně, plochou hranou obracečky ode dna pozvednout. Vařené knedlíky vybereme z vroucí vody (například děravou lopatkou do síta) a vložíme na krátkou dobu utužit do studené vody. Pak vyjmeme, omastíme, případně doplníme zlatavou cibulkou.




Variace a možnosti

Pokud nemáme zkušenost s vařením, zkusíme si po umíchání těsta uvařit zkušební vzorek, malý noček. Poznáme, jak těsto drží nebo zda se rozváří, v tom případě přidáme mouku, popřípadě trochu škrobové nebo kukuřičné moučky. To záleží na kvalitě brambor. Při delší manipulaci s těstem vám hmota zřídne, proto pracujeme svižně, vaříme ve dvou hrncích nebo kastrolech nebo zaděláváme na dvakrát.


Tip: Vybírejte recepty kliknutím na
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky