Guláš segedínský - CSN menu

Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

Guláš segedínský

Maso vepřové

4 kousky dušeného vepřového masa, přelité segedínským zelím. Maso je prorostlé, šťavnaté a přiměřeně měkké. Zelí je měkké, mírně načervenalé a částečně zahuštěné. Vůně a chuť jsou typické po použitých surovinách.

10 porcí
Hrubá hmotnost v gramech.


Bůček vepřový s k. 1000, Cibule 150, Sádlo škvařené 120, Paprika mletá 15, Voda pitná 500, Sůl 30, Kmín 1, Zelí kysané 800, Mouka hladká 50, Mléko konzumní 250.


Opláchnutý díl vepřového bůčku nakrájíme - nasekáme na kostky (4 ks na porci).

Oloupanou cibuli nakrájíme na drobno, zpěníme ji na polovině dávky sádla, přidáme mletou papriku, podusíme a mírně zalijeme vodou.

Do cibulového základu vložíme nakrájené maso, osolíme je, okořeníme kmínem a pod poklicí dusíme do poloměkka. Pak přidáme překrájené kysané zelí a opět dusíme.

Nakonec zahustíme guláš zásmažkou připravenou ze zbylého sádla a prosáté mouky, rozmícháme a pokrm zvolna dodusíme do měkka.

Před koncem varu přilijeme mléko, guláš dosolíme a krátce převaříme.


Vhodná příloha: Houskové knedlíky


Vlčický houskový knedlík

25 dkg hrubé mouky, 25 dkg polohrubé mouky, čtvrtka kostky kvasnic, celé vejce, 1 celý rohlík, 250 ml vlažné vody, špetka cukru a špetka soli.


Mouku nasypeme do mísy a uděláme dolík, do kterého rozdrobíme čtvrt kostky kvasnic, trošičku pocukrujeme a zalijeme 2 až 3 čajovými lžičkami vlažné vody. Druhým koncem lžičky uděláme takovou kašičku a necháme asi 10 minutek vykynout. Po vykynutí zasypeme kraje mouky solí, přidáme celé vejce a postupně přiléváme 250 ml vlažné vody a pořád mícháme. Poté přidáme nakrájený rohlík a vypracujeme v těsto, které necháme kynout dalších 30 minut přikryté utěrkou. Po vykynutí těsto znovu proválíme a rozdělíme na 4 menší válečky, které necháme ještě 10 minutek kynout. Do kastrolu si dáme vařit vodu na č. 5 (elektrického sporáku) a poté vždy dva válečky vaříme stále na č. 5 z každé strany 10 minut. Když jsou knedlíky hotové, tak je za pomoci dezertního talířku vyndáme z vody a okamžitě vidličkou nebo špejlí z obou stran propícháme. Porcujeme nití a můžeme podávat.



Tip: Vybírejte recepty kliknutím na
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky